Havengebied Delfzijl gaat op de schop

Het havengebied van Delfzijl wordt flink onder handen genomen. Om bescherming te blijven bieden tegen een stijgende zeespiegel legt Rijkswaterstaat een kwelderlandschap aan.
Woensdagmiddag tekende burgemeester Emme Groot van Delfzijl een samenwerkingsovereenkomst met Rijkswaterstaat. De plannen om het landschap anders in te richten waren al
, maar nu de handtekeningen gezet zijn, kan er begonnen worden met de uitvoering.

Veertig hectare kwelderlandschap

Voor de kust worden twee kwelders aangelegd. Dit zijn gebieden die steeds onder water komen te staan.
'Eentje is een kwelder met een dijk eromheen. Daar zitten kanaaltjes in om het water af te voeren', legt projectmanager Okke van Brandwijk uit. 'De andere kwelder is wat meer open, en daar gaan we kijken wat de natuur ermee doet.'

Meer dan alleen veiligheid

Burgemeester Groot legt uit dat de plannen zich niet alleen richten op de veiligheid. 'Veiligheid is natuurlijk heel belangrijk, maar wij vinden het ook belangrijk om een gezicht aan de stad te geven. Het wordt echt een hele metamorfose.'
Zo komt er een broedplek voor vogels en een groter strand. Bovendien kunnen bezoekers op de open kwelder genieten van de natuur.
'Ik ga ervan uit dat mensen het gebied niet meer herkennen maar dat ze het wel heel mooi gaan vinden', zegt de burgemeester.

Wanneer beginnen de werkzaamheden?

In het eerste kwartaal van 2016 zullen de werkzaamheden rond het gebied van start gaan. Eind 2017 zou de metamorfose afgerond moeten zijn.
De overlast van de werkzaamheden zal minimaal zijn. De aanlevering van materiaal gebeurt zoveel mogelijk over het water.