Politiebonden brengen wedstrijd tegen PEC in gevaar

© Ronald Niemeijer/RTV Noord
De politiebonden houden zondag bij de wedstrijd FC Groningen-PEC Zwolle een actiebijeenkomst. Hierdoor is er veel minder politie dan normaal aanwezig in en rond de Euroborg, waardoor de veiligheid in het gedrang kan komen.
Hetzelfde gebeurt bij de wedstrijd Feyenoord-Vitesse. De politiemensen blijven wel bereikbaar en beschikbaar voor noodhulp en eventuele incidentele calamiteiten.

Wat beslist de burgemeester?

Volgens de bonden moeten burgemeesters zelf de knoop doorhakken of ze de wedstrijd door laten gaan. De woordvoerder van de Groningse burgemeester Peter den Oudsten verwacht dat daar op zijn vroegst donderdagochtend een besluit over valt.

Lijnrecht tegenover elkaar

De politiebonden zijn al enkele weken in actie om aandacht te vragen voor de in hun ogen schraperige cao-voorstellen van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De partijen staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Acties in Groningen

Eerder vandaag kondigde actieleider Bayron Jobing van de politie in Groningen al aan dat er vrijdag acties gevoerd worden in het Groningse uitgaansgebied, waardoor er minder blauw op straat is.

Grote evenementen

De politie wijst erop dat het mede te danken is aan de inzet van politiemensen dat grote evenementen als voetbalwedstrijden kunnen plaatsvinden.Tijdens het voetbalseizoen 2013-2014 werden ruim 296.000 manuren ingezet voor de begeleiding van voetbalwedstrijden.
Meer dan de helft van deze uren ging op aan eredivisiewedstrijden. Tijdens deze wedstrijden vinden verreweg de meeste incidenten plaats, zoals confrontaties met supporters, het gooien met vuurwerk en vernielingen.