Bedumse in Nepal: 'Het was een hectisch avontuur'

Ze heeft gedaan wat ze kon, maar nu is de pijp leeg. Na twee roerige weken in Nepal keert Marije Koster uit Bedum vrijdag terug naar huis.
Koster (25) geeft in het dagelijks leven les aan groep 5 van basisschool De Fontein in Ten Boer. Ze was op vakantie in Nepal toen dat land
werd door de aardbeving die duizenden mensen het leven kostte.
Samen met haar Nepalese vriend verleent ze hulp waar ze kan. Dat doen ze in de omgeving van Pokhara, de tweede stad van het land. In vergelijking met de hoofdstad Kathmandu valt daar de schade mee. Maar veel dorpen in de omgeving zijn er slecht aan toe.
Familie, vrienden en de kinderen van haar school zamelden na een oproep van Koster geld in. Daarmee kochten Koster en haar vriend bij lokale winkeliers alle mogelijke spullen. 'Rijst en linzen, maar ook slippers, kleren, schoolspullen, enzovoort. Je moet je voorstellen: mensen hebben wat ze die dag aan hadden, en verder niets meer', zegt Koster.

Afgelegen bergdorpen

Zij en haar vriend werken samen met een lokale organisatie. Die probeert de hulpgoederen op plekken te krijgen, waar tot nu toe nog geen hulpverleners zijn gekomen. Het gaat vooral om afgelegen bergdorpen. 'Als zij een dorp gevonden hadden, waar nog geen hulp was geweest, dan stuurden wij de truck met spullen daar naartoe'.
Koster vindt het nu welletjes. Ze verlangt terug naar huis. 'Het was een heel avontuur, dat meer energie kostte dan ik dacht. Het heeft ook meer tijd nodig om thuis weer te wennen, voordat ik weer aan het werk ga. Daarom ga ik iets eerder terug dan de bedoeling was'.

Angst voor naschokken

Daar komt bij dat de Nepalezen nog steeds angstig zijn voor zware naschokken. Dat geldt ook voor Koster. 'Vooral 's nachts. We slapen nog steeds met kleren aan. Belangrijke spullen staan bij de deur. Mocht er ook maar iets zijn, dan staan we snel buiten.'
'Overdag is het minder, maar ook dan speelt het een rol. Als je ook maar iets hoort of voelt, dan ben je meteen alert. Is het weer een nieuwe beving, of niet?'
Donderdag begint ze aan de reis naar het vliegveld van Kathmandu. De bedoeling is dat ze daar op het vliegtuig naar Nederland stapt. Haar vriend blijft voorlopig nog in Nepal, om nog zo veel mogelijk hulp te kunnen geven aan zijn landgenoten. Hij hoopt volgende maand naar Nederland te kunnen reizen om zich weer bij zijn geliefde te voegen.