Wie betaalt de zorg van 11-jarige Sem Visser?

Hulpverleenster Myrthe Georg en SP-Kamerlid Renske Leijten luiden de noodklok vanwege de situatie van een gezin in Musselkanaal.
De twee vinden dat diverse instanties 'vechten over de rug' van de 11-jarige zoon des huizes, Sem Visser. Dat meldt RTV Drenthe.
Sem heeft een autismestoornis en epilepsie. In 2014 was er ter ondersteuning nog 38.000 euro beschikbaar op basis van de twee indicaties.

In de clinch

Sinds dit jaar valt autisme onder de gemeente en epilepsie onder het Centrum Indicatieinstelling Zorg (CIZ). Beide partijen liggen in de clinch over wie Sems indicatie geeft.
'Veel instanties proberen onder hun verantwoordelijkheid uit te komen en daarom moet de staatssecretaris ingrijpen', stelt Leijten over de situatie rondom het gezin Visser uit Musselkanaal.

'Ik maak me zorgen'

Georg verwacht in de nabije toekomst nog geen oplossing. 'Ik maak me heel erg zorgen. Ik durf ook niet een inschatting te maken. Ik ben heel bang dat dit fout gaat.'

'CIZ moet betalen'

Volgens Leijten is het helder. Sem moet de zorg betaald krijgen door het CIZ. 'Als hij de indicatie van het CIZ krijgt dan valt hij onder het Rijk. Dat blijft dan de rest van zijn leven zo. Gemeenten betalen vaak alleen de tijdelijke zorg. Voor Sem geldt dat hij zijn hele leven last houdt van zijn indicatie, dus tijdelijke betaling van zijn zorg zal voor Sem en zijn ouders niet helpen," adviseert Leijten. 'De Staatssecretaris heeft het plan voor indicatiestelling ontworpen, hij moet er nu wat van zeggen."

Kamervragen

Leijten krijgt over drie weken antwoord op haar kamervragen over de situatie in Musselkanaal.