Schnitgerorgel zingt weer door de kerk van Noordbroek

Het Arp Schnitgerorgel van Noordbroek uit 1696 klinkt weer als een klok. Vanaf april vorig jaar was het stil in de plaatselijke kerk. Na ruim tweehonderd jaar trouwe dienst waren de vier windladen aan een broodnodige restauratiebeurt toe.
De windladen zijn het hart van het Schnitgerorgel: bijna alle pijpen zijn erop aangesloten. Zij zorgen er simpel gezegd voor dat de orgelwind door de juiste pijpen stroomt en er dus geluid uit het orgel komt.

Zo min mogelijk aangetast

Aan de pijpen van het orgel is alleen het hoognodige aangepast zodat ze niet verder worden aangetast. Voor een complete restauratie was niet genoeg geld beschikbaar.
'Door alleen kleine aanpassingen te doen aan het pijpwerk blijft het beroemde en unieke geluid van het Noordbroekster orgel bewaard', zegt organist Peter Westerbrink.
Nog mooier dan voorheen
De renovatie werd door Mense Ruiter Orgelmakers uit Zuidwolde uitgevoerd en kostte meer dan 200.000 euro. Westerbrink is erg tevreden met het resultaat: 'Er zijn misschien wel wat dingen veranderd, maar je herkent heel duidelijk het oude orgel. De klank is buitengewoon mooi geworden, misschien nog wel mooier dan hiervoor.'
De herstelwerkzaamheden zijn nog niet af. In de toekomst hoopt de organist nog geld bijeen te sprokkelen om de orgelkast, de mechanieken, klavieren en het pijpwerk onder handen te nemen.

Welkomstconcert

Het gerestaureerde Schnitgerorgel is komende zaterdagavond weer voor het eerst te beluisteren voor het publiek. Om acht uur geven Peter Westerbrink en zijn vrouw Leonore Lub een orgelconcert in de kerk in Noordbroek.