Meer ongelukken gevreesd binnen gehandicaptenvervoer

Als de plannen van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur doorgaan, gebeuren er mogelijk meer ongelukken zoals vrijdag in Amen. Een 67-jarige vrouw uit Marum kwam daarbij om het leven.
Dit vreest het Overleg- en Samenwerkingsorgaan van Gehandicapten (OSOG).
De organisatie heeft een brandbrief geschreven aan Mansveld naar aanleiding van het ongeluk. De vrouw uit de gemeente Marum zat in een rolstoel en viel van de liftklep van haar invalidenbusje op een camping in het Drentse Amen. Ze overleed ter plekke. Er wordt nog onderzocht hoe het ongeluk kon gebeuren.

Vakbekwaamheid

Het OSOG is tegen een versoepeling van de regels in de taxibranche. Omdat 'wij allen erbij gebaat zijn dat chauffeurs, in een bus of taxi moeten blijven voldoen aan vakbekwaamheid'. Volgens de organisatie is het belangrijk dat chauffeurs daarvoor gediplomeerd zijn, 'omdat ze personen vervoeren die grotendeels allemaal kwetsbaar zijn'.

Niet nauw nemen

Door de plannen van Mansveld zal er 'toename zijn van ongeschoold personeel, bedrijven die wet en regelgeving niet zo nauw zullen nemen', meent het OSOG. Het overlegorgaan pleit daarom juist voor een certificaat van kwaliteit voor het vervoer van gehandicapten.
Mansveld maakte woensdag bekend de regels te willen versoepelen. Als de plannen doorgaan, hoeven taxichauffeurs onder meer geen papieren taxivergunning en tariefkaart meer bij zich te hebben.