Personeel op veerboten naar eilanden komt in actie voor betere cao

'Onze voorkeur gaat uit naar publieksvriendelijke acties, maar de directie van Wagenborg Passagiersdiensten dwingt ons tot nadenken over onvriendelijke manieren van actievoeren.' Dat zegt Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen.
Er is een cao-conflict bij de rederij, die de overtochten naar Schiermonnikoog en Ameland verzorgt. De vakbonden hadden de directie van Wagenborg een ultimatum gesteld, maar daar is niet op gereageerd.

Tijd tekort

De vakbonden eisen een bruto loonsverhoging van duizend euro per jaar. Volgens Zijlstra is er veel onvrede onder het personeel door een gebrek aan waardering. Dat komt vooral tot uiting in de cao. Ook neemt de werkdruk steeds meer toe. 'De tijd die staat voor een overtocht naar Ameland is veel te kort. Vanochtend had de boot bijvoorbeeld een half uur vertraging. De klachten van de reizigers komen terecht bij het personeel', vertelt Zijlstra.

Hard

Negentig procent van de werknemers van Wagenborg is lid van een vakbond. De leden zijn unaniem bereid om actie te voeren. 'We wilden dit op een vriendelijke manier doen', zegt Zijlstra, 'maar de sfeer is verhard'. Wagenborg heeft de vakbonden en hun leden laten weten dat ze niet op het terrein van Wagenborg mogen komen als ze actie willen voeren.
Binnen een week is duidelijk wat voor soort acties er komen bij Wagenborg Passagiersdiensten.