Modelvliegtiendaagse in Farmsum: 'Modelvliegen is echt voor iedereen'

Ruim veertig piloten zijn de komende dagen te vinden op het terrein van Radio Model Vlieg Club Eemsmond (RMVCE) in Farmsum.
Voor de derde keer organiseert de club de modelvliegtiendaagse en dat trekt deelnemers uit heel Nederland.

Jong geleerd...

De jongste piloot in Farmsum is Finn (7) uit het Limburgse Nederweert. Samen met zijn vader mag hij zijn favoriete vliegtuig de 'Easy Star' besturen en dat vindt hij prachtig. 'Dat is mijn lievelingsvliegtuig', aldus een glunderende Finn.

...oud gedaan

De oudste vliegtuigminnaar die rondloopt op het terrein is de 80-jarige 'opa Bijl' uit Dordrecht. Helaas lukt het zelf besturen van zo'n modelvliegtuig tot zijn spijt niet meer, maar hij kan naar eigen zeggen nog erg genieten van alles wat er om hem heen op het terrein gebeurt.

Grote familie

En dat is volgens RMVCE-voorzitter Audrey Vermaeten nou precies de bedoeling. 'Het vliegen is geweldig, maar ook de sfeer tijdens zo'n vliegtuigmeeting is geweldig. We zijn een grote familie waar altijd plaats is voor iedereen.'

Jeugdleden gezocht

Daarmee doelt de voorzitter op het chronisch tekort aan jeugdleden. Volgens Vermaeten komt dat omdat veel ouders denken dat de vliegtuigsport een dure hobby is. 'En dat is dus niet zo', zegt ze.
'Voor honderd euro koop al heel mooie vliegtuigen waar een kind zeker twee jaar mee kan vliegen. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt, maar in principe is modelvliegen voor iedereen.'

Kijken en meedoen

Voor iedereen die weleens zo'n modelvliegtuig wil zien of er mee wil vliegen, is er nog tot en met zondagmiddag vijf uur plek op het terrein van RMVCE in Farmsum.