Schoonmakers van ISS: 'We moeten doorgaan totdat we er dood bij neervallen'

© Archief (Wiebe Klijnstra)
Je moet tachtig wc's per uur schrobben. Je kunt je nooit ziek melden en er wordt op je gemopperd, omdat je je werk niet goed genoeg doet.
De werknemers van schoonmaakbedrijf ISS, die de gebouwen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen schoonmaken, zijn de wanhoop nabij.

Onmenselijk

De ISS-schoonmakers spreken van 'onvoorstelbare en onmenselijke praktijken' op hun werk. Paula Groenboom: 'Steeds meer collega's hebben chronische klachten. Maar hun ziekmelding wordt niet goedgekeurd. Er werken relatief veel mensen van rond de 60 bij ons en die houden dit niet vol. Maar je moet doorgaan totdat je er zo'n beetje dood bij neervalt'.

Huilen

De werkdruk is de afgelopen jaren enorm toegenomen bij ISS. 'Het werk dat we drie jaar geleden nog met veertig mensen deden, moeten we nu met twintig doen', zegt Groenboom. 'ISS heeft iets met DUO afgesproken, maar dat is niet haalbaar. Schoonmakers worden er regelmatig op gewezen dat ze niet hard genoeg werken. Ik zie collega's dan huilend door de gangen lopen.'

Brandbrief

De ISS-werknemers schrijven een brandbrief aan minister Lodewijk Asscher. De PvdA-bewindsman toonde tijdens eerdere cao-acties begrip voor de schoonmakers. Zij beschouwen hem als de 'laatste strohalm' om een eind te maken aan de situatie bij ISS en DUO.
Bij ISS was dinsdagmiddag niemand voor commentaar bereikbaar.