Alleen examen doen op Schiermonnikoog en dan naar Groningen

Met nog geen veertig leerlingen is de Inspecteur Boelensschool op Schiermonnikoog de kleinste middelbare school van Nederland. Slechts dertien leerlingen doen er examens en sommige worden zelfs maar door één of twee leerlingen afgelegd.
Het examen Frans bijvoorbeeld. Op dinsdag. Alleen Merel en Fatou schuiven aan in het bovenzaaltje van het schoolgebouw aan het Kerkelaantje.

Gewend

Hun hele middelbare schooltijd hebben ze op deze school doorgebracht, dus ze zijn er wel aan gewend om bijna niemand anders om zich heen te hebben wanneer ze een toets moeten maken.
Twee uur later zijn ze klaar. 'Echt moeilijk was het niet', zegt Merel. 'Er zat maar één vraag tussen die we in de les niet behandeld hadden', voegt Fatou eraan toe.

Van het eiland af

Wanneer de examens erop zitten en de diploma's op zak zijn, hopen de twee meiden voor het eerst langere tijd het eiland te verlaten.
Beiden willen een vervolgopleiding volgen in de stad. In Groningen. 'Maar alleen doordeweeks hoor', zegt Merel. 'Na vijf dagen school gaan we in het weekend wel gewoon weer naar huis.'