Eerste aardbevingsbestendig huis staat in Appingedam

In Appingedam is het eerste aardbevingsbestendige huis opgeleverd. De woning werd al in 2012 zwaar beschadigd en is nu gedeeltelijk herbouwd en verstevigd.
Door de aardbevingen was de woning veranderd in een bouwval, met name door scheuren in de fundering.

Vechten voor erkenning

De bewoners van het huis aan de Professor de Blécourtstraat in Appingedam hebben samen met hun aannemer lang moeten vechten voor erkenning van de ernst van de aardbevingsschade. Uiteindelijk is de NAM akkoord gegaan met de herbouw en het verstevigen van het huis.

Volledig nieuw huis

Zo is het voorste gedeelte volledig opnieuw opgetrokken. 'En de achterkant van het huis is verstevigd volgens de normen zoals die nu bekend zijn. Het is eigenlijk een volledig nieuwe woning. Wij zijn ervan overtuigd dat het huis nu bestand is tegen aardbevingen', licht Leon Vast van bouwbedrijf Klaas de Boer toe.

Ellende vergeten

De bewoners hebben anderhalf jaar noodgedwongen ergens anders gewoond. Ze zijn blij dat de ellende eindelijk voorbij is. Het paar wil niet naar buiten treden. 'We willen dit zo snel mogelijk vergeten', is het enige dat ze kwijtwillen.
Het mag dan het eerste huis zijn dat bouwkundig is verstevigd; het is zeker niet de laatste in Groningen. Volgens planning moet dit jaar hetzelfde gebeuren met in totaal drieduizend huizen.

Enorme uitdaging

Woordvoerder Sander van Rootselaar van de NAM geeft toe dat het een hele klus wordt om dat aantal te halen. 'Er moet nog wel wat gebeuren. Het is een enorme uitdaging. De tijd zal uitwijzen hoever we komen, maar wij gaan er nog steeds vanuit dat die drieduizend huizen dit jaar verstevigd worden.'