Emme Groot: 'Ik wilde niet die burgemeester op kantoor zijn'

Emme Groot tijdens de persconferentie waarop hij zijn vertrek aankondigde.
Emme Groot tijdens de persconferentie waarop hij zijn vertrek aankondigde. © RTV Noord
Nog één keer kunnen inwoners van de gemeente Delfzijl in gesprek met hun burgemeester Emme Groot voordat hij afzwaait in juli. Ze kunnen dit doen tijdens de traditionele koffiesessies die de komende dagen gepland staan in Uitwierde en het centrum van Delfzijl.
Kovvie stait kloar

Elk jaar prikt Groot een paar momenten onder de noemer 'Kovvie stait kloar bie börgmeester' waarop inwoners met hem kunnen praten over van alles en nog wat. Zaterdag is dat op de stekjesmarkt in Uitwierde en de allerlaatste keer is 20 mei op de Delfzijlster voorjaarsmarkt.

Jaarlijks moment

De traditie van Groots koffiegesprekken is in 2008 begonnen, bij de start van zijn burgemeesterschap in Delfzijl. Dat deed Groot omdat hij het leuk vond, maar vooral om te werken aan de vertrouwensband met de inwoners van de havenstad.

'Moi Emme'

'Ik wilde niet die burgemeester zijn die de hele dag in z'n kantoor zit en die ze nauwelijks zien', zegt Groot. 'Ik wilde die burgemeester zijn die voorbijgangers kunnen aanspreken met: moi Emme. Ik wilde onderdeel zijn van de gemeenschap.'

De laatste keer

Groot hoopt dat het gesprek tijdens de laatste koffiesessies ook gewoon gaat over zaken die ertoe doen. 'Natuurlijk kan er gesproken worden over mijn afscheid, maar van mij mag het tot op de laatste minuut ergens over gaan. Mensen kunnen absoluut nog bij mij terecht.'