Krijgt Groningen een eigen Dance Event?

© ANP KIPPA Ferdy Damman
Organisatoren in de Groninger dancescene pleiten voor een nieuw festival in de stad voor dancemuziek.
Met het festival willen ze laten zien hoe divers de sector is. Ook willen ze een podium bieden aan de talentvolle dj's, die Groningen rijk is.

Film

Het plan voor het nieuwe festival, waarbij de vergelijking wordt getrokken met Eurosonic-Noorderslag, is woensdag gepresenteerd. In de korte film 'De toekomst van dance in Groningen', die online in première is gegaan, lichten verschillende organisatoren het plan toe.

Raadslid

De dancescene kwam eind vorig jaar bijeen op initiatief van GroenLinks-raadslid Kris van der Veen. Het plan voor een festival komt daar nu uit voort. Bekende organisaties als Kopjek Creatives, Subsonic en Paradigm trekken hierbij gezamenlijk op.
'Het gaat over meer dan alleen een leuk feestje', zegt Kris van der Veen. 'De dancescene kent een tolerante jongerencultuur. De sector is een bron van creativiteit en is verweven met sectoren als media en cultuur.'

Waarde

Van der Veen hoopt dat het gemeentebestuur zich wil inzetten om het nieuwe festival in de stad mogelijk te maken. Het raadslid wijst erop dat dancefeesten van grote waarde zijn voor de aantrekkingskracht van de stad.
Vorig jaar stelde het stadsbestuur al vast dat dancefeesten een grote economische betekenis hebben voor Groningen.
Wethouder Joost van Keulen (VVD) noemt het plan een 'uitstekende suggestie' tijdens een commissievergadering liet hij weten dat het college het plan omarmt: 'De collega-wethouder van cultuur gaat dit op zich nemen, ik kan u zelfs melden dat we een klein beetje budget hebben om het plan te ondersteunen.'
Bekijk hieronder de film 'De toekomst van dance in Groningen'.