Gemeente stelt paal en perk aan barbecuefeesten Noorderplantsoen

De gemeente Groningen tolereert niet langer overlast van bezoekers van het Noorderplantsoen in de stad.
'Zo kan het niet langer', zegt wethouder Joost van Keulen (VVD).

Drank

Vooral op warme dagen is er volgens de gemeente veel overlast. Omwonenden klagen over muziek, geschreeuw, vuurtjes en barbecues. Van Keulen: 'Het is mooi dat het park veel bezoekers trekt, maar we stellen paal en perk aan overlast. Zeker als het later en later wordt en mensen de nodige consumpties op hebben, loopt het de spuigaten uit'.

Boetes

De gemeente gaat nu strenger controleren. Ook worden bezoekers gewezen op de regels. Van Keulen: 'Op warme dagen gaan we aan het eind van de middag een folder uitdelen met daarop de regels. Wie na tien uur 's avonds overlast veroorzaakt, loopt kans op een bekeuring'.
Van Keulen wil nog niet overgaan tot een verbod van de door de bewoners gewraakte barbecues. 'Dit jaar nog niet, maar als het de spuigaten uit blijft lopen, kan het zomaar een optie zijn. Als mensen zich fatsoenlijk gedragen hoeft dat niet. Het gaat om de excessen.'

Parkeren

De gemeente wil niet alleen een eind aan barbecuefeesten en lawaai, maar ook aan parkeeroverlast. De laatste tijd staan vooral geparkeerde auto's bij restaurant Flinders. Dit wordt niet langer toegestaan.
In overleg met Stadstoezicht wordt gekeken hoe de extra controles betaald gaan worden. De wethouder denkt aanspraak te kunnen maken op de wijkbudgetten.
De extra controles in het park gaan nog deze zomer in.