Ondanks verdeeldheid mogen winkels in Noordenveld op zondag open

© marcoderksen / flickr
Winkels in de gemeente Noordenveld mogen elke zondagmiddag van 12.00 tot 18.00 uur open. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daar woensdagavond mee in, meldt RTV Drenthe.
Het is een lang gekoesterde wens van met name supermarkten en grote winkelbedrijven. Die zien tot nu toe een deel van hun klanten op zondag boodschappen doen in omliggende plaatsen, zoals Leek.


Ondernemers verdeeld

Hoewel supermarkteigenaren dus blij zijn met het besluit, zijn de andere ondernemers in Noordenveld verdeeld. Want waar loopt de scheidslijn tussen de grotere winkels en de kleine ondernemers die niet of nauwelijks personeel kunnen inzetten op zondag?


Raad ook verdeeld

Ook de gemeenteraad is verdeeld, zelfs binnen verschillende partijen is er verdeeldheid. Zes van de zeven leden van Gemeentebelangen, de VVD-fractie, fractievoorzitter Gerard Willenborg van het CDA, D66, Lijst Groen Noordenveld en Evert Jansen van de PvdA stemden voor het voorstel van de winkelopenstelling op zondag. 

Vijf tegenstemmen

Tegen zijn fractievoorzitter Ellen van der Haven van Gemeentebelangen, de ChristenUnie en de twee overige fractieleden van de PvdA. Dat brengt het totaal op zeventien stemmen voor en vijf tegen.