Zoutkamper vissers sturen stenen naar Greenpeace

Zoutkamper vissers sturen grote aantallen zware stenen naar Greenpeace.
Dat doen ze uit protest tegen de actie van Greenpeace, die grote zwerfkeien op de zeebodem heeft gegooid in natuurgebied de Klaverbank, 160 kilometer van Den Helder.

Verwoesting

Volgens de natuurbeschermers zijn de keien nodig om te voorkomen dat er gevist wordt in het gebied, en kan de zeenatuur zich herstellen 'na decennia van verwoesting door bodemsleepnetten'. Greenpeace is tot actie overgegaan omdat het vindt dat de Nederlandse regering te weinig daadkracht toont om de Noordzee te beschermen.

Kapseizen

De vissers zijn bang dat hun netten kapot zullen gaan door de zwerfkeien. Bovendien bestaat er volgens hen kans op kapseizen als stenen in de netten van de relatief kleine vissersschepen terechtkomen.

Portokosten

De zware 'proteststenen' worden naar het antwoordnummer van Greenpeace in Amsterdam gestuurd. Op die manier draaien de natuurbeschermers op voor de portokosten. Inmiddels hebben ook Friese vissers zich aangesloten bij de actie.

Solidair

Volgens de Zoutkamper garnalenvisser Johan Rispens willen hij en zijn collega's op deze manier solidair zijn met andere vissers. 'Zelf vissen we niet op de Klaverbank, maar wat Greenpeace daar doet kunnen ze natuurlijk ook op andere plaatsen gaan doen.'