Portugees avontuur Winschoter zangeres is ten einde

© RTP
Het avontuur is voorbij voor zangeres Hendriktje Ruiter uit Winschoten. Ze staat niet in de finale van de 'Grande Prémio Nacional do Fado' van de Portugese televisie.
Vorige week
dat Ruiter maar een kleine kans had de finale van de fadotalentenjacht te halen.
In eerste instantie was Ruiter afgevallen in de halve finale. Als ze de afvaller met de meeste stemmen zou zijn, dan mocht ze door. Dat was dus niet het geval.

Buitenlander

Het fadoavontuur begint voor Ruiter in december. Ze woont dan zo'n jaar in Lissabon en werkt als zangeres in restaurants. Als ze meedoet aan de talentenjacht, wint ze meteen de maandfinale. Dat is een buitenlander nog nooit gelukt.
Uitspraak
'Henriquinha Maria' moet vervolgens wachten tot de halve finale in mei. In de tussentijd oefent ze flink op haar uitspraak van het Portugees. In de halve finale zingt Ruiter de fado 'Quadras Soltas'. Daarmee weet ze 24 procent van de stemmen te pakken. Dat blijkt niet voldoende te zijn. 'Ik heb door mijn bijdrage aan deze wedstrijd voor mijzelf wel gewonnen', reageert Ruiter.

Discussie
De zangeres uit Winschoten hoopt dat haar deelname aan het televisieprogramma leidt tot een discussie binnen de fadowereld. Velen vinden dat alleen Portugezen de typische volksmuziek mogen zingen.
Ruiter brengt binnenkort een eigen cd uit en hoopt aan het eind van het jaar concerten te geven in Nederland.