Meeste straatlantaarns in Noord-Groningen kunnen weer uit (update)

Tachtig procent van de straatlantaarns in Noord-Groningen, die het afgelopen weekend noodgedwongen aan zijn gebleven, is uit. Dat zegt woordvoerder Jan Bakker van netbeheerder Enexis.
Update 9:44 uur:
In sommige dorpen ging de straatverlichting zondagavond niet meer aan.

Timers

Monteurs zijn sinds zondag bezig om de lantaarns aan te sluiten op timers. Die vervangen voorlopig de centrale aansturing. Die werkt niet meer door een defecte printplaat.
De Enexis-medewerkers hopen maandag de rest van de lantaarns op timers aan te kunnen sluiten.

Met de hand

Enexis liet de lampen vrijdag en zaterdag de hele dag branden, omdat ze anders in de avond niet meer aan wilden. Delen van de gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Loppersum, Bedum en Zuidhorn hebben te maken met de problemen.
De nieuwe printplaat voor de centrale aansturing moet met de hand worden gemaakt in Frankrijk. Dat duurt enkele weken.

Update: Op sommige plekken aardedonker

Hoewel voor de meeste lantaarns een (tijdelijke) oplossing is gevonden, zaten de inwoners van een paar dorpen zondagnacht in het donker. In delen van Kloosterburen, Pieterburen en Zoutkamp gingen de lantaarns niet meer aan. Enexis heeft meerdere meldingen gekregen van inwoners.
Volgens woordvoerder Bakker komen deze problemen, doordat de tijdschakelaars in de haast niet allemaal goed zijn afgesteld. De monteurs zullen maandag die schakelaars goed zetten.