Oldambt wil duizend asielzoekers opvangen

De gemeente Oldambt krijgt zo goed als zeker een asielzoekerscentrum voor de opvang van maximaal duizend vluchtelingen. Het is nog niet duidelijk waar het centrum precies moet komen.
Tien jaar

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is al langere tijd op zoek naar een locatie, waar tien jaar lang vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Eerder gebeurde dat aan de Udesweg in Winschoten. Het azc werd daar jaren geleden gesloten.

´Morele plicht´

Burgemeester en wethouders van Oldambt laten maandag weten hieraan mee te willen werken: 'Op basis van de internationale ontwikkelingen en de toegenomen vluchtelingenstroom ziet het college het als een morele plicht en een sociale verantwoordelijkheid van de gemeente om een bijdrage te leveren aan dit maatschappelijke vraagstuk'.

Eisen

Het gemeentebestuur van Oldambt heeft wel een paar eisen gesteld aan het COA. Zo moet het asielzoekerscentrum extra werkgelegenheid opleveren en moet de 'veiligheid van de betrokkenen' worden gewaarborgd. Ook mogen niet meer dan duizend vluchtelingen worden opgevangen en zal het centrum tien jaar geopend moeten blijven.

Besluit

De komst van het asielzoekerscentrum wordt begin juni besproken in de gemeenteraad. Dan zal mogelijk ook duidelijk worden wat de beste plek is voor het opvangcentrum.