Arctisch Centrum RUG organiseert Nederlands grootste poolexpeditie ooit

© alfredo-9 / sxc stock exchange
Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) organiseert in augustus de naar eigen zeggen grootste Nederlandse poolexpeditie ooit: liefst vijftig Nederlandse wetenschappers gaan dan op expeditie naar de Noordpool.
Ze gaan met de boot naar het eiland Edgeoya, aan de oostkant van Spitsbergen. Dat is ongeveer anderhalve dag varen vanaf de relatief begaanbare westkant van het eiland.
De wetenschappers gaan onderzoek doen naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap. 'Onder hen zelfs sociale wetenschappers die onderzoek gaan doen naar ons', vertelt initiatiefnemer en bioloog Maarten Loonen van de RUG.

Onontgonnen gebied

De oostkant van Spitsbergen is een behoorlijk onontgonnen gebied. 'Aan de westkant wordt regelmatig onderzoek gedaan, maar deze kant is nog nauwelijks bezocht', vertelt Loonen.
'We hebben ideeën wat we daar gaan zien, veel ijsberen, rendieren en ganzen, maar zeker weten we het natuurlijk niet. Dat maakt deze trip zo spannend.'

Uit eerste hand

In 1968 heeft een groep van vier Nederlandse studenten overwinterd op het eiland en onderzoek gedaan naar ijsberen.
'Drie van hen leven nog, zij gaan deze zomer weer mee', zegt Loonen. 'We gaan dus uit eerste hand horen of het eiland veel veranderd is.'

Kamerlid en weerman

Naast de wetenschappers gaan er ook toeristen en andere belangstellenden mee, onder wie D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven, NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en dichter/regisseur Ramsey Nasr. De groep blijft op de boot slapen.
'Met alle ijsberen is Edgeoya geen eiland om te kamperen', zegt Loonen.

Geschrokken

Het programma is niet aangepast na het recente dodelijke ongeluk van de Nederlandse poolonderzoekers Philip de Roo en Marc Cornelissen, maar het houdt de wetenschappers wel bezig vertelt Loonen. 'We zijn allemaal heel erg geschrokken van het verschrikkelijke ongeluk.'
Alle deelnemers hebben een uitgebreide weer- en veiligheidstraining gehad en zijn ervaren, vertelt de bioloog.

Hele dag licht

De trip is van 19 augustus tot en met 28 augustus. De temperatuur is dan gemiddeld een paar graden boven nul en het is vrijwel de hele dag licht.