Seksbaron krijgt Groningse rechters aan zijn bed

Seksclubuitbater Jan B., die van fraude wordt beticht, wordt woensdag in Amsterdam aan bed gehoord door de Groninger rechtbank.
Rond het middaguur staan drie rechters, de griffier, de officier van justitie en de advocaten van alle verdachten bij de doodzieke hoofdverdachte op de stoep.
De 77-jarige man woont bij een van zijn zoons in. De zoon gooide tot nu toe steeds de deur voor de neus van de rechter-commissaris dicht, als die de verdachte wilde horen. Maar de rechtbank in Groningen besliste dinsdag dat de zoon mee moet werken en de rechters moet binnenlaten.

Miljoenenzwendel

Justitie verdenkt de Amsterdammer en zijn 36-jarige zoon ervan sinds 2001 geld te hebben witgewassen via drie Zwitserse brievenbusmaatschappijtjes. Deze 'bedrijven' werden bestierd door een advocaat uit Zwitserland.
Geld dat zwart werd verdiend in de bordelen van B. verdween naar de postbusbedrijfjes in Zwitserland. Dat geld werd vervolgens weer belegd in vastgoed en panden waarin nieuwe bordelen werden ingericht.
De omvang van de fraude is nog onduidelijk, maar justitie gaat ervan uit dat de fiscus voor vijftien miljoen euro is benadeeld.

'Vieze boekjes'

Jan B. begon zijn eerste bordeel ruim veertig jaar geleden. In zijn boekenwinkel in Amsterdam, waar hij ook 'vieze boekjes' verkocht, verhuurde hij ruimte aan een prostituee. Zijn imperium telde uiteindelijk elf bordelen, onder meer in Veendam en Klein-Ulsda.
Begin 2013 werden B. en zijn vrouw in hun vakantiewoning in Tenerife in de boeien geslagen. Vier medeverdachten, waaronder zijn zoon, werden ook opgepakt voor hun vermeende betrokkenheid in de zaak. De politie nam onder meer auto's, boten, sieraden, computers, bankrekeningen en vuurwapens in beslag.
Op 5 december 2013 werd Givolo BV, de vennootschap die de elf bordelen van B. uitbaat, failliet verklaard.

Schikking

De zaak van de verdachte uit Zwitsersland is inmiddels afgedaan met een schikking van zeven miljoen euro. Twee medeverdachten kregen eerder al taakstraffen van 120 uur opgelegd en moeten 2.500 en 80.000 euro betalen.
Vader en zoon B., een 79-jarige man uit Amsterdam en een 58-jarige man uit Maarssen, staan de komende twee weken terecht voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrifte en fraude.

Eisen

Woensdag 27 mei worden de eisen verwacht.