Noorden in Den Haag: 'We komen niet halen, maar brengen'

'We komen niet halen, maar brengen'. Dat zeggen de noordelijke bestuurders en ondernemers tegen de Haagse politici. In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag wordt in een speciaal belegde bijeenkomst uitgelegd wat het Noorden te bieden heeft aan Nederland.
Vele tientallen noordelijke bestuurders, ondernemers, Kamerleden en een paar ministers komen er op af.
Energy, hightech, healthy ageing, agrobusiness, smart factories. De Engelse benamingen van de gebieden waarin het Noorden zich wil onderscheiden moeten duidelijk maken dat we ook buiten de landsgrenzen willen meetellen.
Den Haag krijgt te maken met een zelfbewust Noorden dat deze keer niet de hand ophoudt.

Verademing

'Dat is verstandig', zegt minister Stef Blok van Wonen en Rijksdiensten, die de bijeenkomst bijwoont. Te vaak komen naar zijn smaak lokale en regionale bestuurders naar Den Haag om er 'belastinggeld' te vragen.
Dit 'niet halen maar brengen' vindt hij een verademing. 'Laat zien waar je goed in bent', aldus Blok.

Mansveld

Blok is niet de enige minister die de bijeenkomst bezoekt. Ook Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken komt langs, maar hij moet snel weer weg in verband met het rapport van de Rekenkamer over zijn AIVD.
Staatsecretaris Wilma Mansveld blijft langer, maar ja, zij komt dan ook uit het Noorden.

Ontmoeten

'Het gaat vooral om elkaar te ontmoeten', zegt voorzitter Alfred Welink van VNO-NCW Noord. Hij is tevreden over de interesse die de Haagse politici tonen voor de ontwikkelingen in het Noorden.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verklaart dat voor een deel uit de aardbevingen. Die hebben hun impact ook in Den Haag niet gemist. De aardbevingen hebben volgens Nijboer de hoogste prioriteit, maar hij vindt het goed dat het Noorden ook een andere kant laat zien.