'Geen extra bevingen door aardwarmte'

© Archief RTV Noord
De plannen voor aardwarmte in de stad Groningen zorgen niet voor extra aardbevingen. Dat zei wethouder Gijsbertsen dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de Groninger gemeenteraad.
Geen problemen

Voor het gebruik van aardwarmte is het nodig om putten te boren van drie kilometer diep. Gijsbertsen verwacht hierbij geen problemen: 'Bij geothermie zien we niet de risico's zoals we die zien bij gaswinning. De verschuivingen die optreden zijn slechts millimeters in honderd jaar.' 
Op plekken waar wel problemen zijn, heeft dit volgens de wethouder altijd te maken met andere oorzaken, zoals boren in specifieke grond of de aanwezigheid van breuklijnen: 'Dat is hier niet aan de orde.'

Risico's

Gijsbertsen reageerde op vragen van CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens die zorgen heeft: 'Ik mis in dit plan aandacht voor veiligheid. In het verleden werd ook bij de aardgaswinning gezegd dat er geen risico's waren en dat bleek toch anders te zitten.'
Ubbens wil dat de risico's worden meegenomen in extra onderzoek dat deze zomer wordt gehouden. Het onderzoek moet duidelijk krijgen wat de financiële risico's zijn van het project dat een investering vergt van 50 miljoen euro. 
Ook de ChristenUnie wil de risico's 'scherp in beeld'. Bovendien wil fractievoorzitter Inge Jongman voorlichting voor inwoners: 'Als je de stad tegen je krijgt, heb je een probleem.'

Lagere maandlasten

Wethouder Gijsbertsen verwacht weinig problemen. Volgen hem zijn veel bewoners positief. Niet in de laatste plaats omdat aardwarmte zorgt voor lagere maandlasten. 
Rond de zomer wordt duidelijk hoeveel goedkoper mensen uit zijn. De verwachting is dat aardwarmte minimaal 10 procent goedkoper is dan de huidige gasprijs. Het onderzoek naar de risico's en opbrengsten van aardwarmte kost 1,2 miljoen euro. 

Selwerd en Paddepoel

Het plan voor aardwarmte werd enige maanden geleden gepresenteerd. De gemeente Groningen wil ongeveer 10.000 woningen in de wijken Selwerd en Paddepoel van de alternatieve energie voorzien. Het gaat hierbij vooral om huurwoningen. Ook gebouwen op de nabijgelegen Zernike Campus zouden kunnen worden aangesloten. 
Volgens het stadsbestuur sluit het plan aan bij de verduurzaming van de stad. Ook draagt het bij aan de zoektocht naar alternatieve vormen van energie ter vervanging van aardgas.