Lopster leerlingen beleven eerste lesdag in noodgebouw

Een bijzondere dag voor schoolkinderen in Loppersum. Woensdag is de eerste lesdag in de nieuwe, tijdelijke school in Loppersum.
350 leerlingen van christelijke basisschool De Roemte, openbare basisschool Prinses Beatrix en kinderopvang Kids2B moeten verhuizen vanwege de aardbevingen. Ze komen gezamenlijk in een noodgebouw.

Van Roemte naar ruimte

Het nieuwe onderkomen is een stuk ruimer dan de oude gebouwen. Directeur Lunshof van de Prinses Beatrixschool: 'In onze oude school waren alleen maar gangen en hier is ruimte voor leerpleintjes naast de lokalen. Daar kunnen de kinderen rustig zelfstandig werken'. Er staan ook meer speeltoestellen op het schoolplein.

Spoor

Een nadeel is dat de leerlingen verder moeten fietsen en dat ze over het spoor moeten. Vader Aike Lettinga: 'Er staan nu klaarovers en ik hoop dat die er ook blijven staan. Dat zo'n school in kan storten, die kans acht ik heel klein. Maar er kan hier ook wat op de weg gebeuren'. De komende weken wordt de verkeerssituatie gemonitord.

Verstevigd of nieuwbouw?

In januari van dit jaar werd duidelijk dat de scholen in Loppersum niet aardbevingsbestendig zijn. Bij zwaardere bevingen kan de veiligheid niet worden gegarandeerd. En dus moeten de leerlingen verhuizen.
Het is nog niet duidelijk of de scholen verstevigd kunnen worden of dat er nieuwbouw moet komen. Daardoor is ook niet bekend hoe lang de kinderen in het noodgebouw moeten blijven.