Gemeente start campagne om vrije toegang Euroborg te promoten

Een kijkje nemen in stadion de Euroborg zonder dat je een voetbalwedstrijd bezoekt? Dat kan. Op dagen dat het stadion geopend is, mogen belangstellenden een kijkje nemen op de omloop van het stadion.
Veel mensen weten dit niet en daarom start de gemeente Groningen binnenkort een campagne. FC Groningen bedenkt activiteiten om meer bezoekers te trekken. Leerlingen van het Noorderpoortcollege leiden groepen rond.

Afkoop onderhoud

Afspraken over de vrije toegang van het stadion dateren al uit 2005, toen het stadion geopend werd. Raadsfracties stelden deze afspraken onlangs aan de orde naar aanleiding van het voorstel om de onderhoudsbijdrage van het stadion af te kopen. Voor partijen is de vrije omloop een belangrijke voorwaarde om te kunnen instemmen met het plan.
Over het onderhoudsplan debatteert de raad op woensdag 27 mei. In dit plan keert de gemeente Groningen in één keer een bedrag uit van 5,7 miljoen euro. Nu betaalt de gemeente jaarlijks driehonderdduizend euro voor het onderhoud.

Bekerwinst

Een deel van de raad twijfelt nog over het voorstel. Deze twijfel wordt vooral gevoed, door het feit dat FC Groningen met de winst van de KNVB-Beker verzekerd is van een startpremie voor het spelen van Europees voetbal. Dit levert de club ongeveer 2,4 miljoen euro op. Bovendien speelt de club extra wedstrijden, die zorgen voor extra inkomsten.
In een reactie hierop laat het stadsbestuur weten geen aanleiding te zien om de gemaakte afspraken over het onderhoud open te breken. In de brief aan de raad wijst de gemeente erop dat de club ook kosten maakt voor de Europese wedstrijden. Bovendien komt een deel van de miljoenen pas in de loop van het jaar vrij.

Stabiliteit

Wethouder Roeland van der Schaaf: 'De afspraak die wij met FC Groningen hebben gemaakt, zorgt voor stabiliteit op de langere termijn. De club kan op korte termijn dure leningen aflossen, daar is iedereen mee gebaat. Bovendien kost de regeling ons als gemeente geen geld'.