Uitbetaling pgb nog steeds een zootje

Het is nog steeds een rommeltje met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten aan Groningse zorgverleners. Dat melden meerdere zorginstellingen aan RTV Noord. Ook wethouder Ton Schroor (D66) van de gemeente Groningen beaamt de problemen.
Sinds 1 januari wordt de geleverde zorg betaald door de Sociale Verzekeringsbank, maar die voldoet de rekeningen niet altijd op tijd.

Telefoonnummer

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) meldde eerder deze week aan de Tweede Kamer dat in bijna 95 procent van de gevallen mensen binnen vijf tot tien dagen uitbetaald krijgen. Volgens Schroor is dat niet het geval. De gemeente Groningen stelde enige tijd geleden een telefoonnummer open, waar mensen terecht kunnen met problemen als gevolg van de decentralisatie van de zorg. 'Er zijn nog steeds veel problemen. We krijgen meldingen binnen van mensen die te maken hebben met vertragingen.'
Ook penningmeester Piet Venema van zorginstelling Keroazie ´moet een beetje lachen´ om de uitlatingen van Van Rijn. Hij merkt nog regelmatig dat rekeningen te laat of helemaal niet betaald worden. Verder kloppen overgemaakte bedragen soms niet en verdwijnen facturen af en toe zomaar uit het systeem.

Administratieve chaos

De administratieve chaos bij de Sociale Verzekeringsbank heeft directe gevolgen voor het bijna dertig medewerkers van Stichting Keroazie. Het personeel krijgt niet altijd op tijd betaald en moet ook langer wachten op vakantiegeld. Volgens penningmeester Venema hebben de werknemers er begrip voor, maar leidt het wel tot onrust binnen de organisatie.
De situatie staat niet op zichzelf. Vooral bij kleine zorginstellingen staat het water soms tot aan de lippen. Zij hebben geen grote buffers om fouten met de uitbetalingen van de Sociale Verzekeringsbank op te vangen.

'Het moet simpeler'

Belangenvereniging Per Saldo, die opokomt voor mensen met een persoonsgebonden budget, vindt dat de declaratie en uitbetaling van de geleverde zorg veel simpeler moet. Volgens woordvoerder Cynthia Vogeler komen er nog steeds klachten binnen van leden die zeggen dat hun hulpverleners niet op tijd betaald krijgen. Dat is volgens Vogeler ook niet goed voor de relatie tussen de zorgverlener en de cliënt met het persoonsgebonden budget.

Stevige kritiek

De Algemene Rekenkamer kwam woensdagmiddag nog met stevige kritiek op de problemen met de persoonsgebonden budgetten.Het nieuwe systeem waarin de Sociale Verzekeringsbank de rekeningen betaalt is veel te snel ingevoerd, volgens het controlerend orgaan. Woensdagavond moet staatsecretaris van Rhijn zich verantwoorden in de Tweede Kamer.