Schep je eigen kokos: winkelen in de eerste verpakkingsloze super

Met je eigen potje of Tupperware-doosje naar de winkel om boodschappen te doen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan sinds kort bij de eerste verpakkingsloze winkel van Nederland in de Groninger Astraat: Opgeweckt Noord.
In de winkel zijn geen plastic tasjes of doosjes te vinden. Olijfolie zit in een grote vaas. Wil je wat mee, dan moet je dat zelf in een glazen flesje tappen. Dat geldt ook voor quinoa: die kun je in een zelf meegenomen zakje scheppen.

Verpakkingsprobleem

Initiatiefnemers Dorothea Piek en Tonny Straatman wilden eerst een biologische winkel beginnen in Groningen, maar al snel kwamen ze erachter dat dat niet genoeg was: 'Het verpakkingsprobleem is zo groot, dat we vonden dat ook daar wat aan gedaan moest worden. Vandaar het idee om een verpakkingsvrije winkel erbij te beginnen', vertelt Straatman.
Toch is de winkel niet helemaal verpakkingsvrij: 'Wij krijgen veel producten wel gewoon in plastic aangeleverd. Maar we proberen met elke leverancier af te spreken dat alles zo duurzaam mogelijk wordt geleverd. De winst zit hem erin dat de klant geen verpakking meeneemt', vertelt Dorothea Piek.
Achterin de winkel is het restaurant-gedeelte. Ook daar is alles biologisch: 'Alles wat overblijft in de winkel gaat naar de keuken. Daar maken we wat lekkers van, zodat we heel weinig hoeven weg te gooien, zegt Piek.

Ideologie of strategie?

Nu is het natuurlijk de vraag of Piek en Straatman dit doen vanuit een ideologie of vanuit een marketingstrategie. Volgens Piek is het een combinatie van beide: 'Ik ben marketeer, dus daar denk je over na. Als je iets doet, moet je het conceptmatig doen. Alles heeft te maken met verkoop, dus dit ook. Maar wij houden van een biologische leefstijl. Als je iets doet, moet je altijd doen wat bij je past. Doe je dat niet, dan prikt iedereen er genadeloos doorheen.'
Behalve in Groningen zijn er ook verpakkingsloze winkels in Antwerpen en Berlijn.