Wie bedacht de beste bouwkundige versterkingsmaatregel?'

De jury maakt een laatste rondje langs de testwoningen.
De jury maakt een laatste rondje langs de testwoningen. © RTV Noord/Goos de Boer
Welk bedrijf heeft de beste oplossing voor het bouwkundig versterken van huizen in het beefgebied? Donderdag wordt de winnaar bekendgemaakt. Woensdag maakte de jury de laatste ronde langs zes testwoningen van de NAM, waarin tien technieken zijn toegepast.
Flink wat werk

Het winnende bedrijf kan de komende jaren flink wat werk verwachten.De meeste andere ondernemingen trouwens ook: volgens de NAM zijn ook die technieken goed toepasbaar. Ook laat de NAM weten dat de huiseigenaren zelf kunnen kiezen uit de beschikbare technieken. 'Wij leggen niets op. Het laatste woord is aan de bewoners,' licht NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar toe.

Uitvoerbaarheid

De komende jaren moeten duizenden huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied worden versterkt. De jury kijkt vooral naar de uitvoerbaarheid van de methodes. Ook speelt de vraag een rol of huizen uiterlijk ingrijpend veranderen door de bouwkundige maatregelen.
De in de testhuizen toegepaste technieken variëren sterk. Zo heeft één van de bouwbedrijven muren verstevigd met glasvezel en spanbanden. Een ander bedrijf gebruikt daar spiraalankers voor. Ook is een stalen kooiconstructie getest die tegen de wanden wordt geplaatst.

Constructieve dakgoot

Het bedrijf PDB Disign uit Groningen heeft een constructieve dakgoot ontwikkeld, waarmee huizen zonder grote ingreep versterkt kunnen worden. Daar besteedde RTV Noord eerder al aandacht aan: http://www.rtv-noord.nl/ipad/index.asp?p=142666