Gesteggel over documentaire Suikerbuurt

© Archief RTV Noord
De maker van een documentaire over de Suikerbuurt in Hoogkerk ligt overhoop met de lokale omroep OOG TV in de stad Groningen. De omroep wil een deel van zijn film niet uitzenden.
De documentaire 'Welkom in de Suikerbuurt' gaat onder meer over de werkloosheid en sociale onrust in de buurt. Ze belicht ook de strijd tussen de bewoners en woningcorporatie Steelande over de vochtproblemen in de wijk.

Hardnekkige schimmel

Door slechte drainage kampen de woningen met hardnekkige schimmel. De corporatie wilde de huisjes het liefst slopen, de bewoners wilden een andere oplossing. Inmiddels is de sloop van de baan.

Op de hoogte

Documentairemaker Andries Oord had in zijn film beelden opgenomen waarin directeur Peter Pinkhaar wordt uitgescholden door buurtbewoners. Zij waren van tevoren op de hoogte gesteld van zijn komst, volgens Oord juist om rellen te voorkomen. Pinkhaar voelde zich naderhand in de val gelokt en wilde deze beelden niet in de uitzending hebben. De directie van OOG TV gaf hem daarin gelijk. Volgens de omroep was Pinkhaar niet verteld dat de buurtbewoners zouden komen, en had dat wel gemoeten.

Rellen

Ook de gemeente Groningen heeft zorgen geuit over de documentaire. 'Het is nu rustig in de buurt', zegt een woordvoerder. 'Ik heb hem gevraagd aandacht te hebben voor de impact die de documentaire kan hebben.' Rond de jaarwisseling waren er rellen in de Suikerbuurt.
Oord legt zich er nu bij neer dat het fragment uit de film wordt geknipt, maar zoekt nog een platform waar zijn documentaire wél integraal wordt uitgezonden. OOG TV zendt de gecensureerde versie van 'Welkom in de Suikerbuurt' donderdagavond uit.