Rechtbank krijgt speciale aardbevingskamer

De rechtbank Noord-Nederland krijgt een aparte afdeling voor aardbevingszaken. Dat heeft hoogleraar rechtswetenschappen Jan Brouwer woensdagavond bekendgemaakt op een bijeenkomst in Middelstum.
Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt de komst van zo'n speciale afdeling. Voorzitter wordt Peter Duinkerken. Hij was eerder president van de rechtbank in Assen en is nu actief als rechter.

Lagere drempel

De aardbevingskamer moet zich gaan buigen over geschillen over de schade-afwikkeling. Daar is nu veel discussie en boosheid over. Mensen stappen tot nu toe niet naar de rechter. De komst van de nieuwe afdeling moet de drempel lager maken.
Het initiatief voor de aardbevingskamer komt van de Rijksuniversiteit Groningen. Het plan werd in februari dit jaar gelanceerd door hoogleraar recht Fokko Oldenhuis. De rechtbank Noord-Nederland is er direct mee aan de slag gegaan.

Opzet

Wanneer de aardbevingskamer van start gaat, is nog niet bekend. Aan de opzet van die nieuwe afdeling wordt nog gewerkt.
Eerder dit jaar besloot de Tweede Kamer dat de bewijslast in het aardbevingsgebied omgekeerd moet worden. Dat betekent dat de NAM moet aantonen dat schade niet door aardbevingen is veroorzaakt.