'Geen acuut gevaar Chemiepark bij aardbevingen'

© Ton Drijfhamer
Aardbevingen vormen 'bij de huidige stand van wetenschap' geen acuut gevaar voor het Chemiepark Delfzijl. Tot die conclusie komt minister Kamp van Economische Zaken.
Hij reageert op een brief van burgemeester Emme Groot van Delfzijl en Kamervragen van de SP en PvdA. Groot sloeg onlangs alarm over het gebrek aan informatie over de risico's voor het Chemiepark bij aardbevingen.

Geen schade

De bewindsman wijst erop dat bij de aardbevingen tot nu toe geen schade is aangericht aan het Chemiepark. Om eraan toe te voegen dat hij de zorg over de situatie deelt.
Op initiatief van de bedrijven in het gebied worden daarom onderzoeken gehouden naar de risico's.
'De kans op aardbevingen en de omvang van hun effecten in de Groningse bodem zijn met veel wetenschappelijke onzekerheden omgeven. Om die te verminderen en te komen tot meer realistische inschattingen lopen diverse onderzoeken door het KNMI en de NAM', laat de minister de burgemeester van Delfzijl weten.

Twee jaar

Volgens Kamp gaat het nog zeker twee jaar duren, voordat de eerste uitkomsten op tafel liggen. De minister doet de toezegging te proberen eerder meer duidelijkheid te krijgen over de risico's voor het Chemiepark.
De burgemeester van Delfzijl vindt ook dat er te weinig coördinatie is op dit gebied. Volgens Kamp moet de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders die rol op zich gaan nemen.