'Delen van Groninger Forum worden gesloopt'

De kans is groot dat een deel van het Groninger Forum gesloopt moet worden. Het gaat om betonnen elementen net boven de grond. Dat blijkt uit onderzoek naar het aardbevingsbestendig maken van het gebouw.
Het definitieve onderzoek wordt 11 juni gepresenteerd, maar de eerste resultaten zijn uitgelekt. Meerdere bronnen laten RTV Noord weten dat betonnen elementen die in januari zijn geplaatst, niet sterk genoeg zijn om een zwaardere constructie te dragen.
Die constructie is nodig om het gebouw te laten voldoen aan de nieuwste bouwnormen.

Ontwerp blijft

In de parkeergarage moet een aantal palen worden verstevigd. Volgens betrokkenen leidt dit niet tot grote problemen. Het karakteristieke ontwerp van het Forum zelf zou voor een groot deel overeind kunnen blijven.
Het is onduidelijk welke kosten de extra werkzaamheden met zich meebrengen.

Wie betaalt wat?

Achter de schermen onderhandelen de gemeente Groningen, bouwbedrijf BAM, de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en het Rijk over een oplossing voor de meerkosten.
Hoewel er nog geen akkoord is gaat het de goede kant op. Dat zeggen betrokkenen, die verder niet willen reageren.

Eerst info, dan verder bouwen

De bouw van het Groninger Forum werd vier maanden geleden op last van de gemeente Groningen stilgelegd. Die wil zekerheid over de veiligheid van het gebouw, met het oog op sterkere aardbevingen als gevolg van de gaswinning.
Deskundigen, waaronder architecten en bouwkundigen, vlogen naar Nieuw-Zeeland. Ook vanuit Japan werd informatie ingewonnen. Beide landen hebben veel ervaring met aardbevingsbestendig bouwen.

Financiële strop

De kosten van de bouwstop bedragen 1,5 tot 2 miljoen euro per maand en worden betaald door het ministerie van Economische Zaken en de NAM.