Prijs bouwkundig verstevigen voor Amsterdams bedrijf

Bouwadviesbureau Strackee in Amsterdam heeft de prijsvraag van de NAM voor bouwkundig versterken gewonnen. De jury vindt de techniek van dit bedrijf het meest geschikt voor het aardbevingsgebied.
De methode is toegepast in een van de testhuizen van de NAM in het aardbevingsgebied. Volgens de jury is de techniek makkelijk toepasbaar. Ook blijft de overlast voor de bewoners binnen de perken.

Spouwdonuts

Bij het bekroonde idee worden de woningen van buitenaf verstevigd. Dat gebeurt door lange ankerstaven aan te brengen. Die worden in het huis met zogenoemde spouwdonuts aan de muren vastgemaakt. Dat zijn ronde ballen van PVC.
Volgens Bouwe Olij van het Amsterdamse bedrijf zijn de huizen hierdoor bestand tegen zwaardere aardbevingen. De jury maakt dezelfde inschatting.

NAM-premie

In totaal zijn tien technieken door de jury beoordeeld. Ze krijgen allen een premie van de NAM van 10.000 euro.
Volgens NAM-directeur Gerald Schotman is de kans groot dat deze methodes worden toegepast. 'Er zitten veel meer bruikbare technieken bij. De mensen kunnen zelf straks de keuze maken', licht hij toe.

In de praktijk

Schotman verwacht dat de meeste technieken binnenkort in praktijk worden gebracht. Nog dit jaar moeten drieduizend huizen in het aardbevingsgebied verstevigd worden, zo heeft minister Kamp toegezegd.