Cel geëist voor steekpartij tijdens 'gezellig' verjaardagsfeest

© Martin Nuver/112Groningen
Voor het neersteken van een ongewenste gast op een verjaardagsfeest is tegen een 59-jarige Stadjer een celstraf van twee jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De officier achtte poging tot doodslag bewezen.
Tegen een 54-jarige plaatsgenoot werd voor openlijke geweldpleging een celstraf van 34 dagen geëist. Dat is gelijk aan zijn voorarrest. Ook is er een werkstraf van honderd uur geëist.
Een derde Groninger (50) deelde een klap uit en zou voor deze mishandeling een boete van driehonderd euro opgelegd moeten krijgen.

Abraham

Ter ere van de vijftigste verjaardag van een familielid organiseerde de 54-jarige Stadjer op 6 februari een feestje in een kroeg aan de Ulgersmaweg in Groningen. Een kennis, die niet was uitgenodigd, kwam tot drie maal toe aan de deur.
Uiteindelijk ontstond voor de deur een ruzie. De 50-jarige Groninger deelde een 'corrigerende' tik uit en ging de kroeg weer in. De twee andere verdachten rolden met de ongenode gast over straat.

Ternauwernood overleefd

Het slachtoffer werd uiteindelijk ernstig bloedend overgebracht naar het ziekenhuis. De man had twee messteken tussen zijn schouderbladen en twee steken in zijn zij. De wonden waren diep.
Daardoor had de man een klaplong en een miltbloeding. Daarnaast had hij een gebroken rib, een gebroken neus en losse tanden in de mond. Door de snelle medische ingreep heeft de man dit incident overleefd, meende de aanklager.

'Keurige' verdachten

Ruim een maand lang bleef het voor justitie onduidelijk wie heeft gestoken. De mannen ontkennen allen stellig en niemand had een mes gezien. Het wapen werd niet gevonden.
Uiteindelijk was er een getuige, die op het moment van het gevecht net het feest verliet en meer had gezien. Hij verklaarde dat hij de 59-jarige Stadjer vier steekbewegingen had zien maken.
Hij durfde niet eerder naar de politie te stappen, omdat hij op goede voet leefde met deze verdachte. De drie Groningers hebben nauwelijks een strafblad en staan volgens de officier 'keurig in het leven'.
Voor het slachtoffer werd een schadevergoeding van 9000 euro gevraagd.