Delfzijl en Appingedam stoppen tijdelijk met het innen van de ouderbijdrage

© Flickr/Karlis Dambrans (Creative Commons)
De gemeenten Delfzijl en Appingedam innen voorlopig geen ouderbijdrage van ouders met kinderen die jeugdhulp ontvangen via dagbehandeling of 24-uurszorg.
Dit in afwachting van nader onderzoek naar deze bijdrage door staatssecretaris Van Rijn. Het gaat om jeugdhulp die vóór 2015 is gestart op grond van de Wet op de Jeugdzorg en die doorloopt in 2015 en nieuwe aanvragen voor jeugdhulp.
Ouders van kinderen met psychische problemen die vijf dagen per week op school zitten, of vanwege lichamelijke problemen in een kliniek of ziekenhuis worden behandeld, hoeven niets te betalen. Voor kinderen die in een dagbehandeling of ggz-instelling zitten, moeten ouders wel betalen.
De staatssecretaris doet het onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. De gemeenten zijn wettelijk verplicht om de ouderbijdrage te innen. Tegelijkertijd is daar in de politiek nog veel discussie over. Mogelijk verdwijnt de bijdrage weer.
Rond de zomer presenteert staatssecretaris Van Rijn de uitkomsten van het onderzoek. Naast de gemeenten Delfzijl en Appingedam hebben diverse andere gemeenten, waaronder Groningen en Haren, de ouderbijdrage geheel of gedeeltelijk opgeschort.