OM: 'Gewelddadige Damster moet vier jaar cel in'

© SXC/Konrad Baranski (creative commons)
Tegen een 22-jarige man uit Appingedam is vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag en diefstal met geweld.
Op 1 november was de man bij kennissen in Delfzijl. Op een gegeven moment trapte hij een van de aanwezigen het huis uit, omdat die zich irritant zou hebben gedragen. Toen het slachtoffer op de grond lag, trapte de Damster hem in het gezicht. Het slachtoffer liep daarbij een gescheurde oogkas en bovenkaak op. Volgens de officier van justitie had de man doodgetrapt kunnen worden.

Door het lint

Twee weken later ging de verdachte opnieuw door het lint tijdens een afspraak met een cocaïnedealer bij een supermarkt in Appingedam. Voor de ogen van de klanten stompte hij de man in een auto tegen het hoofd en nam een tas met daarin de drugs en geld mee.
Naar eigen zeggen zou hij de dealer hebben willen aanspreken omdat hij cocaïne aan jongeren verkocht.

Trainingen

De verdachte heeft een lichte verstandelijke beperking en ADHD. De feiten kunnen de man daarom in beperkte mate worden aangerekend, vinden deskundigen. De officier van justitie wil dat de man tijdens de proeftijd van een jaar trainingen moet volgen en dat hem een alcohol- en drugsverbod moet worden opgelegd.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.