Publiek in vervoering bij Berlioz' Requiem

'Het huzarenstuk van dit seizoen', kopt de agenda van de Oosterpoort bij de aankondiging van het concert donderdagavond. Daarmee is niets te veel gezegd.
Ruim 200 koorleden en ruim 100 musici brengen het Requiem van Berlioz. Een monumentaal werk dat Berlioz in 1837 componeerde ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Julirevolutie van 1830 in Frankrijk.
De uitvoering is gewijd aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Artistiek directeur Marcel Mandos van het NNO: 'Dit is onze bijdrage om iedereen te herdenken die voor onze vrijheid heeft gestreden.'

Uitzonderlijk

Het publiek in de grote zaal beseft dat het uniek is dat ze dit stuk te horen krijgen. Het Requiem wordt zelden gespeeld omdat er zoveel koorleden en musici voor nodig zijn. Het is dan ook 40 jaar geleden dat het in Groningen werd gespeeld. Toonkunstkoor Bekker, het Noord Nederlands Concertkoor, het Prins Claus Conservatoriumkoor, het Noord Nederlands Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' staan voor iets uitzonderlijks.

Zestien pauken

Aan chef-dirigent Stefan Asbury de taak om alles tot een geheel te smeden. 'That is the tricky part', zegt de Engelsman. Maar hij slaagt erin het publiek te raken met 90 minuten
overdonderende muziek. Staan er normaal twee pauken opgesteld in een orkest, vanavond zijn dat er zestien om de apocalyptische delen van het Requiem te benadrukken. Op vier hoeken in de zaal staan extra koperblazers. Het is overweldigend. Toch zijn er ook verstilde delen die het meesterwerk van Berlioz nog meer diepte geven.

Staande ovatie

Als het laatste deel van het Requiem is uitgeklonken, worden de koren en orkesten beloond met een minutenlange staande ovatie. Onder het publiek klinken woorden als 'ongelooflijk', 'nog nooit zoiets meegemaakt', en 'het deed me heel wat'. Een vrouw zegt: 'als mensen dit kunnen doen is er nog hoop voor de toekomst'.
Asbury zelf zegt er erg trots op te zijn dat deze uitvoering van Berlioz' Requiem dit hoge niveau heeft gehaald met mensen die uit onze regio komen. Voor Asbury is het zijn laatste concert als chef-dirigent van het NNO. Maar hij is niet uit beeld. Hij blijft aan het orkest verbonden als honorair dirigent.
Vrijdagavond is de tweede en laatste uitvoering. Maar u raadt het al: uitverkocht.