Opnieuw miljoenen voor FC Groningen

© RTV Noord
De gemeente Groningen wil bijna vijf miljoen lenen aan Euroborg N.V. voor de realisatie van het Topsportzorgcentrum bij Sportpark Corpus den Hoorn.
De lening vormt zeventig procent van de totale investering van 7,8 miljoen euro. De overige dertig procent wordt door FC Groningen opgehoest.


Impuls aan topsportklimaat

Het complex zal dienen als trainingsfaciliteit voor alle (jeugd-)elftallen van FC Groningen. Daarnaast moet het centrum een impuls geven aan het topsportklimaat van de FC op het gebied van sportwetenschap, medische/paramedische begeleiding en fysieke training. VNO/NCW Noord zal een deel van het gebouw huren als kantoorruimte.

Tweede miljoenendeal voor FC

Zoals gezegd. FC Groningen investeert zelf ook in de bouw van het centrum. Dat kan omdat een maand geleden ook al een miljoenendeal met de gemeente is afgesloten. Met Euroborg N.V. - eigenaar van het stadion - werd een afkoopsom van 5,7 miljoen overeengekomen voor het onderhoud van het stadion.
Deze afkoopsom leent Euroborg N.V. door aan FC Groningen, die met het geld het betrekkelijk dure spelerfonds kan aflossen. Door het rentevoordeel kan de club nu investeren in het topsportzorgcentrum.

De gemeente ziet het complex in meerdere opzichten als een waardevolle toevoeging voor de stad.

Nu de gemeenteraad nog

De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen. Raadslid Inge Jongman van de ChristenUnie is kritisch over de nieuwe deal. Op Twitter heeft ze het over 'Rupsje Nooitgenoeg'.
College leent 4,96 miljoen aan FCG voor topsportzorgcentrum. Het betaald voetbal is Rupsje Nooitgenoeg. Terwijl breedtesport vecht om geld.
— Inge Jongman (@IngeJongman) 22 mei 2015
Daar komt bij: leen dan van een "echte" bank, niet van de gemeente. Maar geen bank die het risico neemt. Dan gemeente wel? Dacht van niet.
— Inge Jongman (@IngeJongman) 22 mei 2015