Groningse vrachtwagenchauffeur is ontslagen na dodelijk ongeluk (update)

Een bizarre situatie, vindt vakbond FNV: een Groningse vrachtwagenchaffeur maakt een dodelijk ongeluk mee en raakt een dag later zijn werk kwijt. Update: 15:14 uur.
Dat gebeurde vorige week zaterdag. De chauffeur reed in de vroege ochtend door Winschoten toen opeens een ernstig verwarde man voor zijn vrachtauto sprong om zelfmoord te plegen.
Het slachtoffer overleefde de botsing niet.

Ziekmelding

De chauffeur meldde zich na het fatale ongeval ziek. Een dag later kreeg hij te horen dat zijn contract niet werd verlengd.

'Wegwerpartikel'

Edwin Atema van FNV vindt het een belachelijke gang van zaken. Volgens hem komen dit soort situaties steeds vaker voor in de transportwereld.
'Werknemers worden als wegwerpartikel gebruikt. Iedereen waar een smetje aan zit wordt eruit geflikkerd. Daar is dit een voorbeeld van.'

Uitzendkrachten

De chauffeur werkte voor Worktrans in Zuidbroek, een soort uitzendbureau voor vrachtwagenchauffeurs. 'Als hij een vast contract had gehad, dan zou dit niet kunnen. Dan ben je voor een tijdje arbeidsongeschikt en krijg je gewoon je loon tijdens ziekte', zegt Atema.

Weekcontract

'Maar vanwege de doorgeslagen flexibilisering in de transportsector kijken wij hier als FNV niet meer van op. De chauffeur had een weekcontract en dat is heel lucratief voor bedrijven. Alle risico's organiseer je op die manier weg en daar draait de werknemer zelf voor op.'

Update 15:14

Volgens uitzendbureau Worktrans is de Groningse vrachtwagenchauffeur niet ontslagen, maar is enkel het contract niet verlengd. Hij is inmiddels weer aan het werk bij hen. 'Dat ging allemaal in goed overleg. Hij krijgt begeleiding op de vrachtwagen en we hebben dagelijks contact met hem', vertelt Chris van der Laan van Worktrans. Volgens de woordvoerder zijn ze een dag na het ongeval bij hem langs geweest om hem een bloemetje te geven.