Veiligheidsregio Groningen houdt brandend vrachtschip in de gaten

© Archief RTV Noord
De Veiligheidsregio Groningen houdt het vrachtschip, dat bij Helgoland dreigt te exploderen, nauwlettend in de gaten. Op het schip Purple Beach, dat meststoffen vervoert, is brand uitgebroken.
De rook die vrijkomt zorgt voor overlast op het vasteland in Noord-Duitsland. Inwoners van onder meer Cuxhaven en Bremerhaven klagen over stankoverlast. De Duitse instanties hebben mensen opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden.
Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Schadelijke stoffen

De 192 meter lange Purple Beach kwam maandag in de problemen. Het laadruim stond vol rook. Toen er werd vastgesteld dat er schadelijke stoffen vrijkwamen, werd de 22-koppige bemanning van boord gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Ook een aantal brandweerlieden is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Er is niemand zwaar gewond.

Veiligheidszone

Door de zware dampen en de hitte kan niemand bij het schip komen. Rond het schip een veiligheidszone ingesteld van vijf kilometer.

Gunstige windrichting

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen hoeven in onze provincie geen maatregelen te worden genomen. 'De wind staat de andere kant op, maar we houden de situatie in de gaten. Als het nodig is, zullen we maatregelen nemen', aldus de woordvoerder.