Regionale omroepen na 2017: minder mensen, behoud nieuwsvoorziening

De dertien regionale omroepen blijven de komende jaren nieuws en achtergronden maken in hun eigen gebied. Om de bezuinigingen die staatssecretaris Sander Dekker de omroepen heeft opgelegd te behalen worden afdelingen samengevoegd.
Het gaat om afdelingen als strategie, financiën, personeelszaken, marketing en techniek, die in vijf clusters worden samengevoegd. Nu regelt iedere regionale omroep die zaken nog zelf. Ook komt er één bestuur in de plaats van de huidige dertien afzonderlijke besturen.
Dit staat in een plan dat de regionale omroepen samen hebben gemaakt. Van staatssecretaris Dekker moeten de regionale omroepen zeventien miljoen euro inleveren van het budget dat ze van de overheid ontvangen. Dekker had een eigen visie op de toekomst van de regionale zenders, maar die werd door hen niet geaccepteerd. Het plan dat er nu ligt is een reactie op Dekkers ideeën.

Baanverlies
De operatie die de regionale omroepen nu zelf in gedachten hebben gaat ten koste van 150 tot 180 banen. Een groot deel van dit baanverlies zal komen van het samenvoegen van de organisatorische afdelingen. RTV Noord, RTV Drenthe en Omrop Fryslan zullen samen één van de clusters vormen.

Versterking

Door efficiënter te werken verwachten de regionale omroepen slagvaardiger te kunnen opereren. Dat schept ruimte om energie te stoppen in de journalistieke kerntaak van de dertien zelfstandige redacties die blijven: nieuws en achtergronden verschaffen, bijdragen aan de identiteit van de regio en aan versterking van de regionale journalistiek. 'En zo inwoners in staat stellen om als kritische burger deel uit te maken van de maatschappij' , schrijven de omroepen in hun voorstel.

'Goede keuze'

In een eerste reactie laat staatssecretaris Dekker weten dat hij tevreden is over de presentatie van een gezamenlijke toekomstvisie door de regionale omroepen. Of de voorstellen voor de organisatiestructuur ook de beste oplossing zijn voor de langere termijn, daar buigt Dekker zich nog over.
Dekker: 'Het uitgangspunt van het plan is dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de programma's. Ik vind het een goede keuze dat kijkers en luisteraars zo veel mogelijk worden ontzien, want voor veel mensen is de regionale omroep een belangrijke en betrouwbare bron van informatie.'

'Snel beslissen'

Voorzitter Jack de Vries van het bestuur van de gezamenlijke regionale omroepen (ROOS) roept de staatssecretaris op om snel een besluit te nemen over de toekomst van de 'regionalen'. 'Dat is nodig om met de uitwerking aan de gang te gaan en om draagvlak te houden van omroepen en provincies', aldus De Vries.

Eerste nieuwsbron

RTV Noord-directeur Gijs Lensink zegt dat de voorstellen de regionale omroepen een goede basis verschaffen: 'RTV Noord is niet alleen de best bekeken en beluisterde regionale omroep van Nederland, maar ook de primaire nieuwsbron voor Groningen. Dat is het nu en zal het ook in de toekomst blijven.'