Bussen verdwijnen van de Grote Markt

De plannen zijn al eerder aangekondigd, maar de gemeente Groningen gaat er nu echt werk van maken. De bussen verdwijnen van de Grote Markt.
In de nieuwe visie 'Bestemming Binnenstad' krijgen voetgangers en fietsers de hoogste prioriteit.

Langs de randen

Wethouder Joost van Keulen: 'Bussen rijden straks langs de randen van het centrum. Dus geen bussen meer over de Grote Markt, door de A-straat en de Brugstraat. Het verblijfsklimaat in de binnenstad zal hierdoor enorm verbeteren'.

Nieuwe busroutes

De komende tijd worden alternatieve busroutes vastgesteld. De diepenring krijgt hierin een belangrijke rol. De gemeente investeert 22,5 miljoen euro in aanpassingen. Zo komt er een extra brug voor bussen over het Schuitendiep. Hierdoor komt een betere verbinding van het Kattendiep met het Zuiderdiep.
Volgens de gemeente leiden de nieuwe busroutes niet tot extra reistijd voor reizigers. Wel zoekt het stadsbestuur nog naar passende oplossingen om ouderen en mensen die slecht ter been zijn in het Stadshart te krijgen.

Gele steentjes

Als de bussen eenmaal weg zijn, worden de oude busroutes in de binnenstad aangepakt. Zo maakt asfalt plaats voor gele steentjes. De Munnekeholm en A-Straat worden als eerste aangepakt.

Primark

Van Keulen: 'Begin volgend jaar willen we van start. Bij de Westerhaven komt een grote nieuwe winkelketen (Primark). De verwachting is dat die veel extra bezoekers trekt. Snel ingrijpen is dus nodig'.
Overigens moet de raad de binnenstadsvisie nog officieel vaststellen. Ook bewoners hebben nog inspraak. Eind december zijn de plannen definitief.