Rutte: Verhalen bevingsslachtoffers 'verschrikkelijk'

Minister-president Mark Rutte heeft woensdag het aardbevingsgebied bezocht en in Slochteren gesproken met een aantal gedupeerden. Dat maakte hij bekend tijdens het werkbezoek dat hij samen met vice-premier Lodewijk Asscher brengt aan het Noorden.
Rutte zei dat de gesprekken met de slachtoffers van de aardbevingen hem raakten. Wat er precies is gezegd tijdens het onderhoud, daarover wilde Rutte niks kwijt. 'Ik heb gesprekken gehad over de verschrikkelijke aardbevingen, wat het met gezinnen doet', aldus de premier. 'Ik heb me er wel iets bij voorgesteld, het is goed dat we deze gesprekken hebben gevoerd.'
Terugschroeven gaswinning
Of de gaswinning in de tweede helft van dit jaar ook naar beneden gaat is volgens Rutte nog niet duidelijk. Minister Kamp liet de mogelijkheid open om later dit jaar meer gas te winnen. Tot 1 juli ligt de grens op 16,5 miljard kuub. Premier Rutte zegt nog niet te weten of de gaswinning ook in de tweede helft wordt teruggeschroefd: 'We gaan zoals afgesproken heel goed kijken wat het Staatstoezicht op de Mijnen daarover zegt. Op basis daarvan moeten we besluiten nemen.'

Friet van Piet
Rutte en Asscher gingen ook naar it-reus IBM aan het Groninger Zuiderdiep. Het bezoek werd afgesloten met een bezoekje aan cafetaria Friet van Piet in de Oosterpoortwijk. Dit is de meest duurzame snackbar van Nederland. Rutte probeerde daar een van de Groningse specialiteiten: de eierbal.

Assen

Voordat ze Groningen aandeden, waren Rutte en Asscher in Assen. Daar hadden ze een gesprek over de noordelijke arbeidsmarkt met de Commissarissen van de Koning van Groningen, Drenthe en Friesland. Ook namen ze een kijkje bij een werkervaringsproject in de Drentse hoofdstad.