Vooral 'oude garde' in Menterwolde had last van angstcultuur

© RTV Noord (archief)
Met name de oudere Menterwolmer ambtenaren zeggen last te hebben gehad van een angstcultuur in het gemeentehuis. Nieuwe medewerkers hadden hier veel minder last van.
Dat blijkt uit het onderzoek naar de angstcultuur door het bureau GITP. Het college presenteerde eerder al de belangrijkste conclusies. Woensdag is het hele
openbaar gemaakt.

Sfeer van wantrouwen

Uit het verslag van de onderzoekers blijkt dat er een sfeer van wantrouwen heerste in het gemeentehuis. Niet alleen wantrouwen van ambtenaren richting het management, maar ook naar elkaar.

Kloof

Er ontstond een kloof tussen de 'oude' en de 'nieuwe' medewerkers. Deuren in het gemeentehuis bleven dicht waar voorheen mensen makkelijk bij elkaar binnenliepen, zo staat in het rapport.
De onrust wordt versterkt door een aantal veranderingen waar de gemeente Menterwolde mee te maken krijgt: decentralisatie van taken van het Rijk en de voorgenomen fusie met Slochteren en Hoogezand-Sappemeer.

Kil en afstandelijk

De manier waarop gemeentesecretaris Henk van der Wal de gemeente voorbereidt op deze grote veranderingen wordt door met name de ambtenaren met een langer dienstverband als kil en afstandelijk ervaren. Deze ambtenaren durven geen kritiek te uiten uit angst hun loopbaan te beschadigen.

Hoog ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is erg hoog. In 2014 wordt een ziektepercentage van ruim 9 procent genoteerd. Ter vergelijking: in 2013 is het gemiddelde ziekteverzuim in gemeenten van vergelijkbare omvang 4,4 procent, ruim de helft minder dus.
Naar aanleiding van het rapport is gemeentesecretaris Henk van der Wal aan de kant geschoven. Donderdagavond vergadert de gemeenteraad van Menterwolde over het onderzoek.