'Een stad als Groningen heeft een videotheek nodig'

Ondernemer Rolf Karst is boos op de gemeente Groningen. De eigenaar van twee videotheken in de stad moet één van zijn zaken sluiten, omdat hij daar nu geen andere producten zoals wijn, tabak en pizza's meer mag verkopen.
Volgens Karst werd dit twintig jaar lang gedoogd. Maar sinds een paar maanden is de gemeente onverbiddelijk. 'Doodzonde, een stad als Groningen heeft een videotheek nodig. Op deze manier blijft er geen videotheek over.'

Van cult tot pulp

Rolf Karst is trots op zijn collectie dvd's en blurays in de videotheek. In de afgelopen jaren heeft hij een breed scala aan films verzameld: van cultfilm tot pulp en van blockbuster tot musical. Maar daar wordt een deel nu weer van verkocht.

Extra handel

Tot nu toe draaien zijn zaken nog goed dankzij de extra handel, maar van de verhuur en verkoop van films alleen kan hij niet leven. Door het nieuwe beleid van de gemeente mag hij na tien uur 's avonds geen snacks, drank of rookwaar meer verkopen. Dat is alleen nog weggelegd voor nachtwinkels.
De videotheekeigenaar heeft al meerdere bezoekjes gehad van de handhavingsambtenaar van de gemeente. Die constateerde telkens dat Karst in overtreding was. Bij een volgend vergrijp hangt de ondernemer een dwangsom boven het hoofd en daar trekt hij de grens.

Steun

Karst trekt daarom de stekker uit zijn bedrijf. Hij krijgt sinds zijn sluitingsaankondiging veel steun van buurtbewoners en vaste klanten. Zo komt de kleine, jonge fan Eline woensdag nog een afscheidstekening brengen.

Smart tv

Dat Karst zijn videotheek nu sluit ligt volgens hem natuurlijk niet alleen aan de gemeente. Tegenwoordig kunnen liefhebbers gewoon films thuis via hun Smart tv bestellen of downloaden via internet.
Dat een videotheek in deze tijd van het nieuwe televisiekijken nauwelijks meer toekomst heeft, snapt Karst ook wel. Toch had hij nog een bijzondere ambitie: 'Ik wilde graag de laatste videotheek in Groningen hebben.'

Wethouder reageert niet

De wethouder wil bij ons niet reageren op de kritiek omdat het volgens hem om een individuele zaak gaat. Komende zondag sluit Karst zijn zaak in de Groninger wijk Helpman. Bij de tweede videotheek, in de binnenstad, gaat hij proberen of hij met een sluitingstijd van tien uur toch kan overleven.