'Geen garanties over vergoeding meerkosten Groninger Forum'

© NL Architects
De gemeente Groningen blijft onverminderd inzetten op vergoeding van alle meerkosten voor de bouw van het Groninger Forum, maar garanties kan het Stadsbestuur niet geven.
Dat zei wethouder Paul de Rook (D66) woensdagavond tijdens een spoeddebat in reactie op vragen van de Stadspartij. Die partij had het debat aangevraagd na berichtgeving op RTV Noord.

Gesloopt

Vorige week werd bekend dat delen van het gebouw gesloopt moeten worden omdat ze niet bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen. De bouw van het Forum werd begin dit jaar op last van de gemeente stilgelegd.
Wethouder De Rook wilde inhoudelijk niet reageren op de berichtgeving: 'We kiezen er uitdrukkelijk voor om het volledige verhaal pas met u te delen als het helemaal klaar is. Dat is nog niet het geval.'

Rekening voor het Rijk
Wat betreft de meerkosten van de bouw is de wethouder wel duidelijk: 'Die zijn wat ons betreft voor rekening van het Rijk, maar garanties kan ik daarbij niet geven. We gaan er niet alleen over', zei De Rook verwijzend naar onderhandelingen met het Rijk en de NAM.
De Stadspartij - al jarenlang een groot tegenstander van het Forum - wilde ook weten of in de onderhandelingen gesproken wordt over de mogelijkheid helemaal te stoppen met de bouw. 'Dat is misschien wel veel goedkoper?', vroeg raadslid Amrut Sijbolts zich af.
'Stoppen is onacceptabel'
Wat betreft de wethouder is daar geen sprake van: 'Dat hebben we eerder aangegeven. De ontwikkeling van de Groninger economie moet doorgaan. Het Forum hoort daarbij. Stoppen met de bouw is onacceptabel.'
Andere partijen voelden niet de behoefte om te debatteren over het onderwerp. De partijen wachten de presentatie van het eindrapport af. Dit staat gepland rond 11 juni.