'Heel veel zand voor heel veel geld'

© Arjen Hendriks
Provinciale Staten hebben woensdag 2,77 miljoen euro beschikbaar gesteld om het havengebied in Delfzijl op te knappen. Het bedrag komt uit de pot met compensatiegeld voor het afblazen van de Zuiderzeelijn.
Het
(Maritieme concepten in beeld) is een project dat, uitgesmeerd over veertig jaar, er voor moet zorgen dat Delfzijl aantrekkelijker wordt om te wonen, te werken en te recreëren.

27 miljoen

De realisatie van het eerste deel van het project kost 27 miljoen euro. Hierin wordt onder andere het verleggen van de zeedijk voorbereid (254.417 euro), het strand vergroot tot 2,3 hectare (5,13 miljoen euro) en de Griesberg gesaneerd (8 miljoen euro).
De Griesberg is een eilandje van kalkgries dat is ontstaan door legale lozingen op de Eems van restafval van de sodaproductie.
Het Rijk (8 miljoen) en het Waddenfonds (13,6 miljoen) storten de grootste bijdrage.
De VVD plaatste aanvankelijk vraagtekens bij de bijdrage vanuit de pot met Zuiderzeelijngeld. Het buitendijkse deel van het project, waarmee wordt gestart, zou de economie onvoldoende versterken en dat is een voorwaarde voor de subsidie.

5 miljoen voor een strand

En 5 miljoen euro voor een strand van 2,3 hectare is volgens Statenlid Nico Bakker 'Heel veel zand voor heel veel geld.' PVV-voorman Ton van Kesteren ziet voor de vele miljoenen euro's liever 'wat meer stimulering van de economie in plaats van de ecologie'.
Maar na uitgebreide uitleg van gedeputeerde Henk Staghouwer gingen de Staten akkoord.