Straatrover uit Leens krijgt celstraf, maar hoeft de cel niet in

© RTV Noord (archief)
Tegen een 32-jarige man uit Leens is een celstraf van 180 dagen geëist, waarvan 115 dagen voorwaardelijk. Hij wordt van een straatroof verdacht.
Het onvoorwaardelijke deel heeft de man uitgezeten in voorarrest.

'Dit ging te ver'

Een hoogbejaarde vrouw van 87 jaar stond in december met haar boodschappenwagentje op de Meeuwerderweg bij de bushalte. Op het moment dat de vrouw haar portemonnee pakte, werd die uit haar handen gegrist.
Door een duw kwam de oudere vrouw ten val. Omstanders zagen wat er gebeurde. Zij zetten de achtervolging in en kregen de rover te pakken. Hierbij werd de man naar eigen zeggen in het gezicht geslagen 'Dit ging te ver'.

Behandeling noodzakelijk

In oktober werd de man nog betrapt op het stelen van een lokfiets van de politie. Hij verblijft nu in een forensische psychiatrische kliniek. Volgens de officier van justitie is er bij de verdachte sprake van ontoerekeningsvatbaarheid. De officier stelde voor de behandeling voort te laten zetten.
Tot 2009 stond hij op de lijst van veelplegers. De beroving had hij gepleegd onder invloed van cocaïne, zei hij op zitting. Hij kreeg de harddrugs voor zijn verjaardag.
De uitspraak is over twee weken.