DNA van tweelingbroer leidt mogelijk tot vrijspraak Damster inbreker

© Wikimedia Commons/Mattes
Een 22-jarige man uit Appingedam wordt mogelijk vrijgesproken van een inbraak omdat een DNA-onderzoek een match opleverde met zijn eeneiige tweelingbroer.
Hierdoor kan niet met zekerheid worden gesteld of het bloed dat werd gevonden na de inbraak in Bedum wel van de Damster is.
De man is samen met een 23-jarige plaatsgenoot veroordeeld tot een celstraf van één maand vanwege een mislukte inbraak in een supermarkt aan de Grotestraat in Bedum.

Sigaretten

Samen een met 22-jarige Groninger gooiden de mannen in februari vorig jaar een ruit van een deur in om binnen te komen. Ze waren op zoek naar een lading sigaretten. Maar zover kwam het niet.
Buurtbewoners belden de politie, nadat ze een harde knal hoorden. Zonder buit vluchtten de inbrekers, met de politie op hun hielen. De drie werden ruim een half uur later op de provinciale weg bij Garmerwolde ingerekend.

DNA-match?

De 22-jarige Damster had zich in de wagen omringd met bebloede gaasjes uit de verbandtrommel. Hij had een verse wond aan zijn hand. Op de gebroken ruit van de supermarkt in Bedum zaten bloedsporen. Een DNA-onderzoek leverde een match op met de aangehouden man. Maar was dit wel bloed van deze Appingedammer?
In de databank ontstond namelijk nóg een match. Deze match was met de eeneiige tweelingbroer van de verdachte. Bij alleen een DNA-spoor zou dan een vrijspraak moeten volgen, ware het niet dat in deze zaak de rechter meer bewijzen zag.

Kakelverse wond

Het feit dat de mannen die dinsdagnacht samen zijn geweest en dat de wond van de Damster op het moment van de aanhouding kakelvers was, was volgens de rechter een duidelijk bewijs.
Ook de camerabeelden in de supermarkt toonden sterke overeenkomsten met het aangehouden trio. Daarnaast wisten de drie niets te vertellen over de aangetroffen glasscherven onder een schoen. Een misdrijf met bruut geweld, meende de rechter, 'waarbij verder gelukkig geen gewonden vielen.'
De 22-jarige Stadjer verschijnt later voor de rechter. De verdachte zat in de gevangenis en is door een vergissing niet naar de rechtbank vervoerd. Zijn zaak is aangehouden.

Hoger beroep

De twee advocaten van de mannen die wel zijn veroordeeld kondigden aan in hoger beroep te gaan. Volgens hen is het niet voldoende bewezen dat het bloed met de juiste persoon is gematcht.