Onderzoek: mensen met fibromyalgie lijden evenzeer

© Erik Hogeboom
Patiënten met onverklaarbare aandoeningen als het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en het prikkelbaredarmsyndroom hebben het even zwaar als mensen met een medisch wél verklaarde ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Aanstellerij

'Het is schandalig om hun klachten af te doen als aanstellerij, alleen omdat artsen de oorzaken niet kunnen vinden', zegt professor psychosomatiek Judith Rosmalen.

Vergelijking

Ze deed onderzoek naar somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (solk) onder 90.000 Nederlanders, vooral uit de drie noordelijke provincies. Ze vergeleken hun klachten met die van mensen die lijden aan MS, reumatoïde artritis en ontstekingsziekten van de darm, aandoeningen die wel medisch erkend zijn.

Lastig

'Artsen vinden mensen met onbegrepen klachten lastig. Ze staan ook vaak met lege handen. Er zijn niet veel behandelingen die bewezen werkzaam zijn,' legt Rosmalen in Trouw uit.
Rosmalen deed het onderzoek samen met Ute Bültmann, Karin Janssens en Monica Joustra. Het artikel zal worden gepubliceerd in de Journal of Psychosomatic Research.